annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Neo-nationalisme/protectionisme: kopen in het buitenland wordt onbetaalbaar.

Het wordt globaal steeds leuker...

 

Rechtstreeks buiten Europa kopen kan soms goedkoper zijn, maar er zijn wel wat punten om rekening mee te houden. Vooral omdat vanaf 1 juli geen vrijstelling meer geldt voor douanekosten.

 

Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe regels voor de invoer van producten van buiten de EU. De belangrijkste wijziging voor particulieren is dat vanaf 2021 altijd BTW moet worden betaald bij de invoer van producten, ook als de waarde onder de 22 euro ligt. Er geldt dus geen vrijstelling meer. Aanvankelijk zou dit op 1 januari 2021 al worden ingevoerd, maar het is uitgesteld naar 1 juli 2021.

 

Je zult ook BTW moeten betalen als de producten uit een ander EU-land komen. Webwinkels zoals AliExpress hebben magazijnen in Europese landen geopend, onder andere in Polen en Spanje. Dit zorgt er vooral voor dat je de spullen sneller in huis hebt, maar er moet in dit geval ook belasting worden betaald. Dit is ongeacht of het een particuliere of zakelijke aankoop is.

 

Momenteel betaal je bij bestellingen uit bijvoorbeeld China bij pakketten met een waarde van €22 of hoger een heffing van 21% van het aankoopbedrag. Deze kosten zijn exclusief eventuele verzendkosten of een verzekering. Zoals hierboven aangegeven geldt vanaf juli 2021 deze limiet van €22 niet meer en wordt op alle ingevoerde pakketten BTW geheven.

 

Maar hoe weet de Belastingdienst hoeveel ze bij jou in rekening moeten brengen? Dat blijkt nattevingerwerk.

 

Omdat er vaak geen factuur is bijgevoegd, moet de verzendpartij de waarde op jouw pakketje schrijven. In de praktijk blijkt dat Chinese webwinkels vaak een lager bedrag opschrijven. Het is strafbaar als je hier zelf om vraagt. Als de webwinkel het zonder jou medeweten doet, kun je daar niet voor aansprakelijk worden gesteld.

 

Afhandelingskosten betalen
De verschuldigde heffing/belasting betaal je bij de koerier of op het afhaalpunt. Soms worden daarbij nog extra afhandelingskosten in rekening gebracht.

Het gaat om bedragen rond de 15 euro:

 
  • PostNL: €13 (Jawel, daar is ie, onze lokale postmaffia!)
  • UPS: €13
  • DHL: €14

Met de invoercalculator.nl kun je berekenen hoeveel je moet betalen.

 

En dan heb ik het nog niet over het nieuwe betaalsysteem dat ons aller ebay eenieder door de strot gaat duwen...misschien toch eens catawiki overwegen?

 

Iemand nog zin of wordt dit echt de grote exodus?

Bericht 2 van 2
laatste antwoord
1 ANTWOORD 1

Neo-nationalisme/protectionisme: kopen in het buitenland wordt onbetaalbaar.

Eens! e(vil)Bay zet zichzelf met al hun complexe commissies en BTW regels via GSP, die overigens ook sinds 1 juni 2021 zijn gewijzigd waarbij 9% rubrieken naar 21% zijn omgezet (wat natuurlijk niet klopt. Die discussie ben ik wel aangegaan met eBay en loopt nog op het moment van schrijven), volledig buitenspel. Ik gebruik eBay sinds 2004 en het wordt echt steeds ondoenlijker, zowel als koper en verkoper. Inderdaad tijd voor iets anders (maar geen Catawiki. Dat zijn ook boefjes).

Bericht 1 van 2
laatste antwoord